Zdroj: https://vodni.skauting.cz/metodicke-aktuality/do-nove-skautske-sezony-s-novymi-vodackymi-materialy  •  Vydáno: 7.9.2011 9:59  •  Autor: Pavlík

Do nové skautské sezóny s novými vodáckými materiály

Využijte v programu svého oddílu nové vodácké materiály - vodácké doplňky pro skauty a skautky, výzvy nebo Plavby pro vodní vlčata, žabičky a světlušky! Uvnitř článku najdete podrobnější informace, odkazy ke stažení i do e-shopu.

Hlavní kapitanát VS ve spolupráci s TDC a programovým odborem Junáka nedávno vydal několik nových publikací a pomůcek, které se vám mohou výborně hodit v rámci vašeho oddílového vodáckého programu.

Pro vodní vlčata a žabičky

Nováček

Nováček

Nováčka by měl obdržet každý nový člen vašeho oddílu ve věku 6-11 let. Seznámí se v něm s tím nejdůležitějším, co potřebuje znát pro svoji činnost v oddíle vodních skautů: kdo je žabička a kdo vlče, co s sebou na schůzku, jaká platí ve skautu pravidla, znaky, sliby, zákony či hesla žabiček a vlčat, jak vypadá skautský kroj, jaká jsou základní pravidla při jízdě na lodi nebo si může doplnit informace přímo o své šestce (družině) či svém oddílu.

Nováčka lze stáhnout zde nebo koupit v e-shopu TDC za 49 Kč.

Plavby vodních vlčat a žabiček

1. Plavba     2. Plavba     3. Plavba

Plavby jsou vodáckou variantou stezky pro vlčata (symb. rámec Knihy džunglí) a pro světlušky (symb. rámec Kouzelné lucerny). Tato vodácká varianta má vlastní příběh sourozenců Čolka a Žabky, kteří se vydávají na plavbu přes moře se svým dědou Jackem, kapitánem námořní lodě Diamond. Plavby jsou zároveň skvěle využitelné v koedukovaných oddílech, protože jsou na rozdíl od základních verzí stezky určeny jak pro kluky, tak pro holky. Tomu odpovídá jak obsah příběhů a komiksů, tak formulace aktivit. Plavby kromě asi 50 jednodušších či náročnějších aktivit, vedoucích děti jak k všestrannému rozvoji, tak i k rozvoji vodáckých znalostí a dovedností, obsahují také přehled zákona, slibu, hesla a denního příkazu ve vlčácké i žabičkovské variantě. Každý oddíl má také možnost do Plavby přidat i své vlastní oddílové doplňky. Na závěr každého dílu si dítě může zkusit splnit i jednu speciální zkoušku: "Nástrahu pustého ostrova". Plavby jsou bohatě a vesele ilustrované a jako motivační prvek obsahují i samolepky (vlče či žabička si může za každou splněnou aktivitu nalepit jednu novou nálepku do středového obrázku).

V současné sobě se připravují podpůrné materiály k Plavbám: metodika, nášivky, diplomy, nálepky na nástěnku a přehled aktivit. Jejich dokončení předpokládáme v horizontu několika týdnů.

Čolka a Žabku ve Středozemním moři (1. stupeň, 7-8 let) lze stáhnout zde či koupit v e-shopu TDC za 49 Kč.

Plavbu Čolka a Žabky přes Atlantik (2. stupeň, 8-9 let) lze stáhnout zde či koupit v e-shopu TDC za 49 Kč.

Čolka a Žabku v Tichém oceánu (3. stupeň, 9-10 let) si lze stáhnout zde či koupit v e-shopu TDC za 49 Kč.

 

Pro vodní skauty a skautky

Nováček

Modrý Nováček     Modrá Nováčkovská zkouška 

Vodácký skautský Nováček vyšel již před dvěma lety a je základní příručkou, určenou všem nově příchozím do skautských oddílů. Součástí Nováčka je také všitá Nováčkovská zkouška s vodáckými doplňky (včetně volného místa pro doplnění podle potřeb vašeho oddílu). Plnění bodů Nováčkovské zkoušky potvrzuje většinou kapitán oddílu, případně kormidelník posádky. Po splnění Nováčkovské zkoušky je možné začít skládat skautský slib a plnit skautskou stezku.

Modrého Nováčka stahujte zde, Nováčkovskou zkoušku zde a obé je ke koupi v e-shopu TDC za 40 Kč.

Vodácké doplňky

Vodácké doplňky

Vodácké doplňky jsou určeny k použití jak se skautskou stezkou (novou i starou), tak zcela samostatně. Jejich úkolem je napomoci rozvoji plaveckých a vodáckých dovedností a znalostí dětí, mají pomoci zvýšit bezpečnost, kázeň a zvládání krizových situací, vč. schopnosti sebezáchrany, posilování fyzické zdatnosti vodními sporty a okrajově se zaměřují také na další vodácká specifika (ochrana okolí vody, „vodácká romantika", atd.).

Více o vodáckých doplňcích si můžete přečíst v tomto článku.

Stáhněte si vodácké doplňky Cesty země (1. stupeň, 11-12 let), Cesty vody (2. stupeň, 12-13 let), Cesty vzduchu (3. stupeň, 13-14 let) či Cesty ohně (4. stupeň, 14-15 let) nebo nakupte v e-shopu TDC jen za 2 Kč/ks!

Vodácké doplňky Cesty země   Vodácké doplňky Cesty vody   Vodácké doplňky Cesty vzduchu   Vodácké doplňky Cesty ohně

Vodácké výzvy - nášivky

Součástí vodáckých doplňků je také šest speciálních vodáckých výzev pro vaše skauty a skautky: přespání na pramici, slanění do lodě, proplavání peřeje, vítr do plachet, 24 hodin pod plachtami a 24 hodin na vodě. Obsah vodáckýcvh výzev a podmínky pro jejich plnění naleznete ve vodáckých doplňcích. Nášivky vodáckých výzev jsou však již vyrobené a k dispozici ve většině skautských prodejen a také v e-shopu TDC jen za 18 Kč/ks!  

Přespání na pramiciSlanění do loděProplavání peřejeVítr do plachetTři orlí pera24 hodin na voděDen pod plachtami