Zdroj: https://vodni.skauting.cz/novinky-2/kz-2021  •  Vydáno: 19.2.2021 15:00  •  Autor: Decibel

Kapitánské zkoušky 2021

HKVS vyhlašuje kapitánské zkoušky pro činovníky a činovnice působící ve vedení skautských vodáckých oddílů. Jedná se o samostatné zkoušky bez přípravného kurzu, proto se předpokládá dostatečná praxe uchazečů. Začínáme 1. dubna, nezapomeňte se přihlásit!

 

Požadavky pro přijetí ke zkoušce

Studijní materiály

Nedílnou součástí k přípravě na zkoušky je samostudium, veškeré teoretické i praktické požadavky obsahuje Vodácká příručka ke kapitánské zkoušce vodních skautů.

Účastnický poplatek

500 Kč (není v něm zahrnut účastnický poplatek na jednotlivých akcích, kde budou kompetence ověřovány).

Přihlašování

Probíhá přes skautIS.

Informace

Podá předseda zkušební komise Šišule (eliska.ebelova@skaut.cz).

Ověřování dílčích kompetencí a jejich kontrola bude probíhat přes Google Classroom. 

Akce, při kterých lze ověřovat části kapitánské zkoušky v roce 2021, přihlašování na jednotlivé akce dle informací o akcích v novinkách na stránkách HKVS budou upřesněny dle aktuální epidemické situace, ale počítá se s těmito:

Na těchto akcích je počítáno s programy, během kterých bude možné ověřit kompetence ke Kapitánské zkoušce z vypsaných oblastí. Po domluvě s příslušnými zkušebními komisaři je možné domluvit i jiná místa a termíny. Důrazně doporučujeme naplánovat si plnění požadavků ke zkoušce na rok 2021 a neodkládat nic předem na příští rok.

Požadavky ke zkoušce

Požadavky vycházejí z kompetenčního profilu kapitánské zkoušky dle Řádu pro vzdělávání činovníků a činovnic a je koncipován tak, aby bylo možné využít výsledky své oddílové činnosti při zkoušce, nebo naopak přípravu ke zkoušce využít v programu svého oddílu. Podrobnější popis požadavků bude vypsán, případně pak upřesněn v rámci google classroom.

Úspěšní absolventi jiných civilních kvalifikací a kurzů (např. VMP, ZIII, Kapitánská zkouška na moře, Zkoušky vodáckého minima nebo civilní kvalifikace Kurz vodní turistiky (Instruktor vodní turistiky) a dalších) se na jejich případném uznání a rozsahu oblastí KZ domluví s předsedou komise.

I. Plavání

II. Hydrologie, vodní stavby, meteorologie

III. Plavidla poháněná pádly

IV. Kanoistika 

V. Bezpečnost a záchrana

VI. Právo

VII. Příprava a vedení vodácké akce 

VIII. Metodika a vedení vodáckého oddílu (Kulda)

IX. Vodní skauting (Šišule)

X. Jachting (Olda Pešina)

 

Poznámky:

U přípravy programu pro oddíl není podstatou a nutností vymýšlet něco nového originálního, lze využívat dostupné metodické materiály. Lze také připravit program mimo oddíl, např. pro kormidelnický/rádcovský kurz, stanoviště na závod apod.

 

Složení zkušební komise

Šišule (předsedkyně komise) - Kanoistika, Vodní skauting

Hvězdář - Právo

Kulda - Metodika a vedení vodáckého oddílu

Cedník - Plavání

Fialík - Bezpečnost a záchrana

Decibel  - Plavidla poháněná pádly

Olda Pešina - Jachting

Hraboš - Vodní stavby, hydrologie

Mýval - Meteorologie