en
Kategorie: Novinky, HKVS hlásí

Tábory 2020 – doporučení HKVS

Tábory! Uvnitř článku najdete užitečné odkazy a informace k pořádání táborů, zejména pak vodáckých.


Na webu www.skaut.cz/koronavirus najdete přehledně všechny postupně vydávané informace k táborům.

Na webu https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/06/tabory_rekreace_1906.pdf najdete aktuální informaci MZ doplněnou k podrobnostem k putovním táborům z 19.6.

Putovní tábory

Z posledního metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví (MZ) ze 19. 6. 2020 (výňatek):

V návaznosti na příznivou epidemiologickou situaci onemocnění COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že putovní tábory konané v rámci letní dětské rekreace lze uskutečnit. Putovní tábory jsou typem zotavovací nebo jiné podobné akce pro děti a na jejich pořádání se vztahuje shodná právní úprava jako na klasické pobytové tábory (zákon č. 258/2000 Sb. a vyhláška č. 106/2001 Sb.). Pořadatelům putovních táborů, konaných v režimu jiné podobné akce pro děti, se doporučuje postupovat v souladu s výše uvedeným odstavcem. V souvislosti s ohlášením akce u místně příslušné krajské hygienické stanice se dále doporučuje, v případě, kdy putovní tábor překračuje hranici kraje (probíhá ve více krajích), splnit ohlašovací povinnost i u dalších místně příslušných krajských hygienických stanic. Uvedené doporučení se vztahuje i na putovní tábory v režimu zotavovací akce, které mají ohlašovací povinnost uloženu zákonem o ochraně veřejného zdraví, ale ohlášení plní jen ve vztahu k místně příslušné krajské hygienické stanici v kraji, kde se zotavovací akce zahajuje. Ohlášení akce u místně příslušné krajské hygienické stanice je provozovatelům jiných podobných akcí doporučováno nejen s ohledem na stávající epidemiologickou situaci, ale i s ohledem na zajištění bezpečnosti dětí, neboť informaci o pobytu event. pohybu dětí ve veřejném prostoru má v tomto případě nejen místně příslušná krajská hygienická stanice, ale i místně příslušný hasičský záchranný sbor, který může rychle zasáhnout v případě vzniku jakékoliv mimořádné situace. Dále se provozovatelům putovních táborů doporučuje minimalizovat kontakt s místním prostředím (obyvateli), tj. např. zásobování tábora zajistit určenou osobou apod. Pro zajištění noclehu preferovat izolovaná nocležiště před veřejnou infrastrukturou kempů. V případě využití veřejných kempů využít vyhrazená okrajová místa pro tábory, kde lze účastníky tábora oddělit od ostatních návštěvníků. Jednotlivá ustanovení tohoto doporučení se na putovní tábory vztahují v rozsahu, který lze u daného typu tábora naplnit.


Doporučení HKVS:

Plánování

  • pokud možno domluvit si tábořiště předem mimo hlavní kempy či alespoň v části kempu vzdálené od ostatních (leckde lze)

  • mít s sebou k dispozici stan navíc pro případ nutné izolace účastníka, dostatečný počet jednorázových ručníků, roušek a dezinfekce dle doporučení hl. hygieničky

Během tábora

  • pokud je to možné, plout natěžko bez doprovodného vozidla. Pokud to možné není, co nejvíce omezit kontakt posádky doprovodného vozidla s kýmkoliv dalším

  • omezení chození do měst stejně, jako u stálých táborů (bez rozchodů ve městech, návštěv pamětihodností…)

  • nakupovat chodí omezený počet vedoucích, popř. s rovery/rangers, kteří spolehlivě dodrží aktuální hygienické zásady 

  • obstarávání pitné vody – mladší členové se účastní pouze nošení nádob, nikoli komunikace s lidmi (v chatách, s personálem v různých zařízeních apod.), podmínky pro vodu odpovídají vyjmenovanému v opatřeních

  • pro přestávky v plavbě na jiný program, jídlo a odpočinek vybírat klidná místa, ideálně tak, aby skupina byla na místě sama a mimo obce

  • naprostá soběstačnost ve stravování – žádné návštěvy restaurací, stánků apod.

  • pokud je to možné, vyhnout se střídání vedoucích v době tábora, dále odjezdům a opakovaným příjezdům vedoucích, účastníků

  • udržovat kompaktnost skupiny – nemíchat se s jinými skupinami/oddíly na vodě ani na tábořištích, domluvených tábořištích u stálých táborů striktně dodržovat prostorové oddělení kuchyní, popř. umýváren a záchodů, zvýšená dezinfekce

  • ve zvýšené míře než obvykle dbát na faktory ohrožující přirozenou imunitu účastníků (únava vs. odpočinek, pitný režim, vhodné oblečení, teplé nápoje/jídlo při větším ochlazení, převlékání do suchého, sušení mokrých věcí apod.)

  • pravidelné vyvařování a sušení roušek pro nakupující (zde doporučujeme, v odlišnosti k opatření, roušky látkové, při namočení při vodácké činnosti je lze vyprat), jejich dostatečné množství, dbát na hygienu při jejich uchovávání

  • placení platební kartou při nákupech, je-li to možné

  • klást důraz na důsledné dodržování pravidel osobní i provozní hygieny všech účastníků akce v souladu s obecně platnými protiepidemiologickými opatřeními (mytí rukou, použití dezinfekce, nošení roušek, dodržování preventivních pravidel při kašlání, kýchání a rýmě, kontrola dodržování zásad osobní hygieny dětmi a ostatními účastníky akce, důsledná sanitace prostor a prostředí) v intencích opatření (konkrétněji: mít s sebou navíc balík kuchyňských utěrek, igelitový ubrus pro přípravu jídla, ten pravidelně dezinfikovat, dezinfekci mít v menších praktických nádobách navrchu tak, aby se dala použít vždy před jídlem, i když svačíme na lodích, dát si pozor, aby se dezinfekce nelila do řeky, …)

Dezinfekce

Na Skautfóru je v plném proudu diskuze DEZINFEKCE NA TÁBOŘE – vzájemná výměna tipů a sdílení nápadů. Používejte hlavu, čtěte složení dezinfekce – musí mít virucidní účinky. Doporučená dezinfekce typu anticovid (alkoholová báze) je vhodná, pozor, je to hořlavina.

Vaření a jídelníček 

Letos se dle pravidel děti mohou podílet na přípravě jídla jen předposlední tepelnou úpravou a nádobí mohou mýt pouze svoje. Jak s tím naložit? Zamysleme se nejen nad tím, kdo bude mazat všechny ty chleby (děti si je mohou mazat pro sebe samy) a mýt všechny ty hrnce, ale i nad skladbou jídelníčku. Nejíme zbytečně moc pečiva? Nejdou namazané chleby nahradit něčím, co se tepelně upraví nakonec? Možná mnozí máme, možná půjde sehnat trouba – koláče a buchty před upečením můžou děti připravit i samostatně. Řešení existuje, i pokud troubu nemáme – k snídaním můžeme zkusit různé kaše, k večeřím třeba polévky. A co to nádobí? Kolik je ho potřeba k přípravě jednoduchého jídla ze základních surovin? Zamysleme se nad skladbou jídelníčku, aby byl i na táboře pestrý a vyvážený. Polotovary používejme jen tam, kde je to nutné a kde víme, proč to děláme. Pozornost věnujme i složitosti jídel, aby je zvládla připravit služba před tepelnou úpravou a dovařit a vydat je zvládl ten počet lidí s potravinářským průkazem, který máme k dispozici.


Pokud na táborech, co nejsou zotavovacími akcemi, některé doporučení nejsme schopni nebo nechceme dodržet, použijme zdravý rozum a jděme za podstatou toho, proč vzniklo. A snažme se dodržet tu podstatu, byť třeba jiným způsobem.

print Formát pro tisk