en
Kategorie: Novinky, HKVS hlásí

Zemřel bratr Vladimír Hübsch - Čil

S lítostí oznamujeme, že dne 29. 11. 2022 nás ve věku 88 let opustil bratr Čil.

Čil, vlastním jménem MUDr. Vladimír Hübsch, povoláním dětský lékař se specializací ORL, srdcem věrný a oddaný skaut, duší laskavý člověk s jemným humorem. Do Znojma ho podle jeho vlastních slov zavedlo rozhodnutí, které se svou paní učinili krátce po svatbě. Aby nebydleli blízko rodičů, načrtli dva kruhy o poloměru 100 km od svých rodných měst. Hledali pak uplatnění ve zbývajících částech republiky a Znojmo bylo v danou chvíli správné řešení.



S přicházejícím uvolněním konce šedesátých let se Čil rozhodl založit ve Znojmě oddíl vodních skautů, což se nakonec podařilo na poslední chvíli - 19. listopadu 1969. Za krátký čas oddíl vybudoval dřevěnou klubovnu a loděnici na břehu Dyje pod mostem na Kraví horu, sestavil flotilu dřevěných pramic a vyrazil na první putovní tábory - Lužnice, Vltava, Ohře. Přestože za několik málo let se Čil přestěhoval do Prahy, základy, které položil s první generací členů oddílu, byly tak pevné, že vydržely přes padesát let. I z dálky se zajímal o práci oddílu, o schůzky, tábory, radil a pomáhal.

Po revoluci si znojemský oddíl z mnoha důvodů uchovával svou samostatnost získanou v průběhu izolace normalizačních let. A byl to znovu Čil, který trpělivě vysvětloval, že kořeny oddílu jsou skautské a že jen poznáním práce ostatních můžeme vylepšit tu svoji. To vedlo k účasti oddílu na setkání vodních skautů Navigamus 1997, kolínských Skautských pádlech a obnovení 1. OVS v roce 2001. Znovu za námi do Znojma i na tábory přijížděl, pomáhal, radil nebo třeba jen byl. Víme, že ho těšila účast oddílu a posléze přístavu Neptun Znojmo na Třech jezech, srazech vodních skautů, vzdělávacích akcích, Navigamech...

I díky Čilovi přežil oddíl přes různé těžkosti a proměny až do dnešních dnů.

V Praze pak byl Čil i při zakládání vodáckého oddílů Šan. I v nedávné době byl aktivní ve skupině s Oskarem a Taotem, pomáhal, jezdil na srazy, byl pravidelným účastníkem setkávání vždy první pondělí v měsíci na Křížku, kde nikdy nechyběl jeho typický humor.

Vojta Řídký, Pavel Kolář, Cedník

print Formát pro tisk