Zdroj: https://vodni.skauting.cz/pro-verejnost/legendarni-zavod-budejovice-praha-oziva  •  Vydáno: 25.5.2010 11:34  •  Autor: Hvězdář (0)

Legendární závod Budějovice - Praha ožívá

Zajímá Vás jaké to je závodit na trati téměř dvě stě kilometrů dlouhé?
Chcete si projet hlavní část naší nejdelší řeky, kam se jinak asi jen těžko vypravíte?
Zajímá Vás jaké to jet v místech, kde se před osmdesáti lety zrodil nejznámější kanoistický závod v Čechách? Pokud jste si alespoň na jednu otázku odpověděli kladně, tak čtěte dál. Letos totiž po více jak půl století dostanou kanoisté šanci si závod Budějovice - Praha znovu vyzkoušet na vlastní kůži.

Kanoistický závod na trase České Budějovice - Praha byl od třicátých do padesátých let minulého století jednou z největších sportovních akcí v Čechách. Trať na řece Vltavě začínala u Sokolského ostrova v Českých Budějovicích a vedla dále přes řadu propustí, jezů a peřejí (třeba v místě dnešní Slapské přehrady pověstné Svatojánské proudy) až do Prahy. Původní cíl byl u loděnice ČYK pod Vyšehradem, poté byla cílová páska posunuta kus proti proudu ke státní loděnici v Praze - Braníku. První závod se konal v roce 1924 za účasti šesti deblkánoí. Závod zanikl v roce 1954 v souvislosti s napouštěním Vltavské přehradní kaskády.

Po více než padesáti letech nyní dochází ke znovuzrození závodu. Původní trať zůstává zachována. Start u Sokolského ostrova v Budějovicích, cíl v Praze - Braníku. Oproti původnímu závodu se lehce mění struktura této soutěže. Prapůvodně se „Budějovice" jezdily v jednom kuse, non-stop. V dalším vývoji se trať rozdělila do dvou dnů a čtyř etap, kdy každý den závodníci absolvovali dvě části s povinnou přestávkou. Nyní, s ohledem na změněný vodní terén, je trasa dlouhá 183km a je rozdělena ve třech dnech do tří etap. Pro závodníky jsou připraveny občerstvovací stanice (vždy v polovině a v cíli etap), ubytování mezi závodními dny a transport bagáže.

Více informací o závodu, cenách pro vítěze, popisu etap, propozicích a další podrobnosti naleznete na http://www.sportzbraslav.org/budejovicepraha/

P. S. Celá akce je určena nejen pro špičkové závodníky bojující o čelní pozice. Své si najdou i kanoisté jezdící na vodě jen pro radost, kterým tato premiéra dává možnost v poklidném tempu propádlovat legendární trať. Maratón Budějovice - Praha dá všem účastníkům šanci překonat sama sebe v závodě, který nemá v Evropě obdoby, a objevit krásy neprávem opomíjené střední Vltavy.