Zdroj: https://vodni.skauting.cz/novinky-2/jean-le-cam-v-praze  •  Vydáno: 5.2.2018 17:28  •  Autor: Jan TIK Janouch

Jean Le Cam v Praze

Do Prahy přijede jeden z velikánů světového jachtingu. Čtyřnásobný účastník Vendée Globe, ale také muž, který čekal u Hornu na záchranu v překlopené jachtě. Jmenuje se Jean Le Cam. Muž s přezdívkou King Jean je jedním z nejúspěšnějších sólových jachtařů historie.

V úterý 6. 2. od 18. 30 hod bude mít v Praze přednášku o Vendée Globe Jean Le Cam. Osmapadesátiletý Le Cam dojel letos na 6. místě ve Vendée. Dokázal dokončit tři ze čtyř ročníků ve kterých startoval. Nedojel jen jednou. V ročníku 2008 upadl jeho jachtě VM Materiaux kýl nedaleko mysu Horn a Le Cam dlouho čekal na záchranu v překlopené jachtě. V době nehody plul na třetím místě.

Le Cam je trojnásobný vítěz Solaitaire du Figaro, jednou druhý ve Vendée, kdy dojel jen 3 hodiny za vítězným Vincentem Riou, vítěz Barcelona World Race, Transat AG2R, Route de la Decouverte, Transat Jacques Vabre a mnoha dalších velkých regat.

Je to velký bojovník a srdcař, který uvažuje i o další Vendée Globe. Navíc jeden z posledních ze staré školy, který začínal s Erikem Tabarlym. Na 420 závodil s bratrem dvojnásobného vítěze Vendée Michela Desjoyeaux Hubertem.

Je to člověk, který dělá jachting, protože ho to baví. Užívá si závody a na jeho pověstných videích z Vendée Globe je to znát. Vtipálek, který nemusí novináře a na tiskovce po dojetí Vendée Globe si místo odpovědí na otázky zatancuje na stole.

King Jean bude mít přednášku spolu s Milanem Koláčkem. Milan Koláček promluví o weather routingu, Jean Le Cam se podělí o svoje zkušenosti z Vendée Globe a svého závodního života obecně.

Více informací najdete na www.jacht-akademie.cz.

Rezervujte si místa na přednášce.

Zve Zdenál a Hebe Crew

PS: skauti vyzbrojeni skautským šátkem nebo průkazkou platí 50 Kč na místo 150Kč (studenti/zaměstnanci UK dokonce zdarma).