Zdroj: https://vodni.skauting.cz/z-nasich-vod/konec-taboru-u-vody-zmena-je-jeste-mozna-ozvete-se  •  Vydáno: 11.4.2017 22:59  •  Autor: Jakub Axman

Konec táborů u vody? Změna je ještě možná, OZVĚTE SE

Konec táborů u vody? Změna je ještě možná, OZVĚTE SEPodzimní sraz Pokud vaše tábořiště spadá do záplavové zóny, možná vás znepokojily zprávy, že jsou některé tábory u řek a potoků zakazovány. Respektive, že se k jejich pořádání negativně vyjadřují obce a povodí a upozorňují na to, že vodní zákon zakazuje tábory konat. Dříve to šlo a najednou to nejde? V čem je problém? Ten problém pro tábory představuje vytyčení Aktivních zón záplavových území.

V rámci ČRDM již více než rok intenzivně usilujeme o to, aby vytyčení aktivních záplavových zón neznamenalo pro skauty a další spolky konec táboření v místech, kde v minulosti naprosto bez problémů proběhly často i desítky táborů. Díky našemu dlouhodobému tlaku se nyní ministerstva zemědělství, životního prostředí a školství se dohodla, že budou hledat takové legislativní řešení, které umožní zachovat pořádání táborů na místech, kde se konaly doposud. Pro zdůvodnění změny v textaci vodního zákona je potřeba však i vaši spolupráce!

Pokud chcete pomoci, postupujte podle návodu níže:

  1. Zjistěte, zda váš tábor zasahuje do AZZÚ (Aktivní zóny záplavového území). Náhledová mapa je zde. (Jedná se o vrstvu v mapě, která se zobrazí, až po několikerém zvětšení. Jedná se o červeně šrafovanou plochu. Viditelnost vrstvy se pod výřezem mapy vypíná a zapíná. Zkontrolujte, zda jí nemáte vypnutou. Jedná se o zaškrtávací políčko s popisem: aktivní zóna záplavového území pro Q100.)
  2. Pokud tábor v zóně nemáte, tak hurá! Může to být tím, že jste dostatečně vysoko od hladiny vody a tvar údolí umožňuje rozliv. (Nebo na daném toku ještě AZZÚ nebyly stanoveny a pro jistotu se optejte starosty, nebo na povodí zda se zonace na vašem toku neplánuje.)
  3. Pokud v zóně jste, věřte, že máte, nebo budete mít problém, pokud plánujete na louce tábořit. Patrně se vás to nedotkne při nějakém víkendovém pobytu, ale o prázdninách, kdy údolí procházejí kontroly z povodí nebo obcí, to již může být horší. (Je jedno, zda se jedná o louku ve vašem vlastnictví, půjčenou, pronajatou. To nehraje roli. Regulace určitých činností vodním zákonem platí pro všechny.)
  4. Napište prosím číslo parcely, katastrální území, identifikaci skautské organizace a organizační jednotky (střediska, oddílu.)
  5. Pokud již máte nesouhlasné stanovisko obce s odvoláním na vodní zákon, naskenujte a přiložte. Pokud se zatím obec, povodí či jiný orgán vyjádřil, byť zatím jen ústně, uveďte prosím stručný obsah sdělení. Uveďte, jak jste reagovali. (Například, že jste tábor posunuli, zrušili, nedbali jste požadavku povodí a tábor jste udělali nebo plánujete udělat apod.)

Vše toto, prosím, odešlete na Českou radu dětí a mládežesekretariat@crdm.cz a jako předmět uveďte: Podklady vodní zákon. Budeme rádi, když email v kopii pošlete i přímo nám na registrace@skaut.cz.


 

Vaše odpovědi, prosím, zašlete do pátku 14. 4. 2017.

 

Věc spěchá, protože zákon již prošel prvním čtením v poslanecké sněmovně, kde prochází technickou novelizací. Je tedy otevřený a existuje šance do něj zasáhnout. Za pomoc děkuje Aleš Sedláček, předseda ČRDM.