Zdroj: https://vodni.skauting.cz/navigamus/navigamus-2015-atmosfera-na-kterou-se-nezapomina  •  Vydáno: 9.7.2015 15:25  •  Autor: Hvězdář (0)

NAVIGAMUS 2015 – Atmosféra, na kterou se nezapomíná.

Každý třetí český vodní skaut i v tomto roce prožil celostátní setkání prodchnututé námořnickou romantikou.

Ahoooj!

Jako pokaždé jednou za tři roky se letos na začátku června konala úžasná akce nazývaná Navigamus podle latinského slova „plujeme“.

Navigamus - jásání davu

Navigamus - jednooký Nelson (Vezír)

Na tuto naši vodáckou celorepublikovou akci se sjelo přes tisíc skautů, skautek, žabiček i pulců, dorazili i návštěvníci z řad polských skautů. Během her na vodě i na suchu jsme se seznámili s ostatními oddíly a snad tu vznikla i přátelství napříč zemí na celý život.

Program Navigamu je vždy zaměřen na připomenutí nějaké velké legendy světa lodí. Navigamus 2009 byl na Rozkoši u Nového města n. Metují a jeho motivem byly Sindibádovy cesty, Navigamus 2012 na Boleveckém rybníku v Plzni proběhl v duchu stého výročí potopení Titaniku a letošní se konal na přehradě Seč na téma „Bitva u Trafalgaru aneb Horatio Nelson a jeho námořní taktika“. 

Před samým vypuknutím akce nás zabavil takzvaný předprogram a ulehčil nám tak čekání do června. Luštili jsme různé šifry a plnili úkoly, které nás moc bavily.

Navigamus 2015: Lodě na vodě

Na samotnou akci se skauti sjížděli už od čtvrtka 4. června 2015 do autokempu na pláži, ubytovali se a hurá do vody. Nejvíce se nám líbila sobotní hra Potápění lodí, kdy jsme museli sestřelit vlastnoručně vyrobeným prakem loď nepřítele.

Navigamus 2015: Střelba z praku

Celkem jsme odehráli tři velké bitvy i onu osudnou bitvu u Trafalgaru, kde náš admirál Horatio Nelson zemřel - však jsme ho také naložili do sudu. :) Nesměla chybět noční plavba při měsíčku neboli Benátská noc, kdy všech 66 lodí a celkem asi 500 lidí bylo na vodě  - zářili jsme osvětlením po celé přehradě až k ostrůvku.

Smutní, ale naprosto spokojení odjíždíme v neděli 7. června 2015 zpátky domů. Krásné slunečné dny jsme si užili naplno a už se zase těšíme na Navigamus 2018! Tak AHOOOJ!

 

Napsal Smíšek
21. oddíl vodních skautů
Bílý Delfín Pardubice

Foto: Ňuf (fotogalerie) and Benny