Zdroj: https://vodni.skauting.cz/hkvs-hlasi/admiralitni-plavba-2015  •  Vydáno: 30.3.2015 15:52  •  Autor: Hvězdář (0)

Admiralitní plavba – Severní Německo v první polovině srpna 2015

Admiralitní plavbaPlout až daleko za obzor, žít na lodi po dny a týdny, porozumět nejen pádlům, ale i veslům, plachtám a lodním motorům. To jsou cíle skautských admiralitních plaveb. Pro tebe to nemusím být jen sen, přidej se k nám. Nepotřebuješ loď a zkušenosti – potřebuješ především odvahu a odhodlání.


Ahoj,

navažme na krátkou tradici admiralitních plaveb, jež započala (a bohužel rychle skončila) téměř před sedmnácti lety. Nejprve se vraťme do historie vodních skautů. Asi je zbytečné připomínat, že Braťka, několik měsíců po té, co si jeho oddíl odhlasoval, stát se vodními skauty, uspořádal dvouměsíční plavbu po Jadranu. Zatím je pro nás tento čin zcela nedostižný.

Budiž nám však příkladem, že hlavně plutí je naším výcvikovým a motivačním nástrojem k výchově a sebezdokonalení. Plavba je pro vodáky tím, čím je, pouť tedy, cesta pro ty, jež hledají zasvěcení. Můžete mi oponovat, že trénink, závody kolem bójí, výcvik na vodě, víkendová splutí a všechno to, co většina z nás činí, je to hlavní. Přátelé, prozradím vám, že není, teprve plavba odněkud někam den za dnem s cílem za obzorem je korunou všeho.

Teprve plavec ošlehaný větrem a vysušený sluncem, s puchýři na rukou od pádla, vesla či kormidelní páky a otěží, občas hladový, z časta mokrý a nevyspalý, je hoden toho jména. Myslím si, že hlavně takové cesty jsou průpravou pro kapitánské břímě. Ale i pro ty, co o kapitánské prýmky neusilují, přináší nový náboj do jejich životů. Proto jsme kdysi vytvořili koncept Admiralitních plaveb a pro ně byla navržena expediční loď Severka. V zaměření činnosti našeho hnutí však převážily jiné směry a tento koncept výchovy a sebevzdělávání kapitánů vodních skautů se zdál po více než pět „skautských generací“ jen pouhým snem.

Pojďme jej oprášit a vraťme se k cestám do neznáma (pro nás), k cestám za obzor.

Plujme!

                              Flint



 

Loď s motoremLoď s plachtamiLodní výtahPlavba kanálem


Přihlášky: Do čtvrtka 16. 4. 2015, přes google-formulář

Informace a dotazy: Ideálně přes email Flintovi, nebo Hvězdářovi (hvezdar()skaut.cz, tel. 603 965 184).

Start: Sobota 1. 8. 2015, Jezero Neuendorfer v Braniborsku, zde se nalodíme (zaparkujeme auta). Nejlépe vyrazit z Čech v pátek večer po dálnici přes Cínovec na Drážďany.

Ukončení plavby: Nejpozději v úterý 18. 8. 2015.

Jednotlivé posádky se mohou účastnit libovolné části plavby, podle individuální dohody.

Trasa plavby: Budeme se pohybovat v oblasti kanálů a jezer jihovýchodně od Berlína (mapa oblasti), národního parku Dahme-Heideseen a oblasti Oder-Spree, kde je na české poměry překvapivě málo lidí a také mimořádně vstřícná pravidla pohybu pro návštěvníky. Přesná trasa se určí dle domluvy na schůzce účastníků.

Cena: Celkové náklady účastníka na akci je rozumné odhadovat na úrovni 4  až 5 tis. Kč. Bude vybírán jen symbolický poplatek 500 Kč na společné náklady spojené s přípravou akce, ale nutno připočíst osobní náklady (doprava, strava, lodě apod.), které ve stejné oblasti na shodnou akci v roce 2014 vyšly na 3 000 Kč na osobu za desetidenní plavbu i s dopravou tam a zpět u dvoučlenné expedice s jedním vozem a jednou lodí na vleku.

Vybavení: Hlavní je loď (použitelná je i loď P550), případně je možné zprostředkovat domluvu s někým, kdo ji má a bude vést. Plachty, pádla, vesla, motor, probereme na schůzce účastníků. Jinak postačuje běžná tábornická výstroj – počítejte se spaním ve stanech, vařením na ohni nebo na vařiči. Potraviny se nakupují na cestě, většinou vycházejí stejně jako u nás.