Zdroj: https://vodni.skauting.cz/novinky-2/takelaz-pro-male-sportovni-lode-bez-stehu-upinacek  •  Vydáno: 17.6.2013 17:02  •  Autor: Oskar

Takeláž pro malé sportovní lodě bez stěhů upínaček

Nově vyráběné závodní i sportovní plachetnice řádově kolem 10m2 plachet se vyrábějí bez stěhů a upínaček. Umožňuje to především kvalitní provedení stěžňů z kompozitních materiálů, které i při velmi štíhlém provedení většinou kruhového průřezu stěžně vykazují velkou pevnost v ohybu a pružnost. Vratipně (dolní ráhna) jsou do stěžně pevně vetknuta.

Toto konstrukční provedení nelze považovat za novinku. Velmi známá sportovní i třídová olympijská loď z třicátých let dvacátého století Finn měla sice mohutný, ale otočný stěžeň uchycený v kuličkovém ložisku v prostoru paluby. Robustní vratipeň měl zploštělý kořen vetknutý do stěžně. Procházel celým průřezem stěžně. Tenkrát to bylo nestandardní provedení.

Výroba lodí Finn v padesátých letech.

Ale osvědčilo se. Finn byl půl století standardní jedno posádkovou olympijskou třídovou lodí. Byl oblíbený nejen pro své mimořádné jízdní vlastnosti, ale i pro svou vhodnost k amatérské výrobě. Původní žebrovou konstrukci vystřídala dřevěná skořepina z převážně mahagonových a gabonových dýh. Finn byl také jednou z prvních lodí provedených ze sklolaminátových skořepin. S touto úspěšnou lodí se dodnes můžete potkávat. Třeba u Stopaře!

Takže s chutí vyzkoušejte otočné stěžně bez upínaček.

Všimněte si uchycení plachet u lodě Laser.

Dalším zajímavým novým prvkem na malých lodích je uchycení dolního lemu vratiplachty. Příkladem může být loď laser, jejíž kategorie je otevírána na olympiských hrách od roku 1996. Také zde se upustilo od uchycení plachty v drážce. Dolní lem plachty zůstává volný. Pevně je plachta uchycena jen navlékacím komínkem na stěžni obdobně jako jsme prováděli u původních plachet na prvních P550! Na konci vratipně je úvaz konce lemu plachty veden přes skluz pod ráhno (vratipeň) a uchycen v záseku. Je to jednoduché a vítr optimálně vytvaruje plachtu v každém režimu plavby!

Prosím mějte trpělivost dodám v brzku dokumentaci! Teď je katastrofické období !!!!

Oskar

Finn Laser