Zdroj: https://vodni.skauting.cz/novinky-2/jak-bylo-na-podzimnim-usk  •  Vydáno: 27.10.2011 20:19  •  Autor: Tomáš Litera [Slunda]

Jak bylo na podzimním ÚSK?

O víkendu 21. – 23. 10. proběhl v Plzni podzimní sraz. Sešlo se více než 100 účastníků, kteří se zúčastnili nabitého programu. Přinášíme vám tedy krátké ohlédnutí za uplynulým víkendem.

O zázemí se postaral plzeňský tým Navigamu. Útočiště nám poskytla ZŠ Chotíkov, takže účastníci poznali i blízké okolí Plzně.

Páteční večer začal prezentací práce HKVS za poslední půlrok. Následovaly seznamovací hry, které umožnily zejména nováčkům lépe poznat ostatní účastníky. V různých podobách se ještě sešly kraje, a pak už byl čas jít spát.

sraz VS

Sobotní program měl začít v 8 hodin, ale velké části lidí se do ledového ráno moc nechtělo, takže to bylo něco málo déle. Nejprve Hvězdář shrnul a zhodnotil letošní ročník závodu Přes tři jezy, zatímco uchazeči o složení modulové kapitánské zkoušky si napsali další test. Poté se účastníci rozdělili do pracovních komisí. Nejméně zastoupenou, ačkoli potřebnou, byla informačně-propagační komise. Ta tedy nemohla dostát všem svým úkolům. Ostatní komise byly naštěstí početnější. Dopoledne zakončil volitelný program o výchovných kategoriích - na výběr byli vlčata a žabičky, skauti a skautky, personalistika na středisku a oldskauti. Jak se líbily? Zeptejte se nejlépe někoho z účastníků.

sraz VS

Odpoledne bylo věnováno informacím o Navigamu. Tým shrnul podstatné novinky, vysvětlil, jak bude fungovat předprogram a registrace a celé povídání bylo zakončeno prohlídkou tábořiště u Boleveckého rybníku.
Po procházce a provětrání nás čekaly další volitelné programy, tentokrát vedení porad, plavby vodních vlčat a žabiček, právo nejen na vodě a meteorologie. Nabídka to byla pestrá, tak si snad každý vybral dle svého gusta.
Dlouho očekávaný vrchol večera proběhl v hasičárně ve vedlejší vesnici - Příšově. Uskutečnil se tam ples sraz kapitánů, ve stylu Titaniku po vzoru libreta Navigamu. Nechyběl tanec, bar, bohatá tombola, výuka skotských tanců a spousta zábavy. Ani půlnoc nezastavila veselící se námořníky, vysokou společnost či dělníky.

sraz VS

Nedělní vstávání tedy bylo pro některé poněkud náročnější. Program odstartovaly Gejzíry připravené účastníky srazu. Oproti minulému srazu se jich bohužel sešlo méně a výběr nebyl tak rozmanitý. Nicméně uskutečněné programy byly kvalitní a chválené.
Dále nás Vezír seznámil s novinkami z Náčelnictva a účastnice světového skautského jamboree ve Švédsku se podělily o své zážitky. K zhlédnutí byla prezentace fotek, k poslechu hymna jamboree a různé zkušenosti. Naproti tomu se uskutečnila ještě přednáška o psychologii a zátěžových normách v rámci modulové kapitánské zkoušky.
To už jsme se přiblížili k závěru, ještě shrnout práci komisí a položit poslední dotazy k Navigamu a hurá na oběd a domů. Škola se postupně vylidnila a na pořadatele zbyl už jenom úklid, který naštěstí zvládli s přehledem.
Prozatím nejsou známy žádné stížnosti ze strany školy, za což vám všem velmi děkujeme. O výstupech z vašeho hodnocení se tu ještě dočtete. Těšíme se na viděnou na jarním srazu!

sraz VS

Fotky:
fotky od Zdendy